2020. feb 10.

A testünk 10 jelzése, amiket félreértelmezünk

írta: Furin Irina
A testünk 10 jelzése, amiket félreértelmezünk

Mai kultúránk nagyon kevéssé figyel a test érzeteire, sőt, annyira elnyomta őket, hogy ritkán ismeri fel a jelzéseit.

Íme 10 tipikus félreértelmezés

szomjúság1.

A szomjúságérzet felcserélése az éhségérzettel.

 

gyomorégés2.

A gyomorégés felcserélése az éhségérzettel. Oka helytelen táplálkozás, ételérzékenység.

 

3.

A „kívánom“ érzet felcserélése a valódi éhségérzettel. Ez egy pszichés éhségérzet, oka, mint már volt róla szó, lelki kompenzáció.

 

hiányérzet4.

Hiányérzet felcserélése az éhségérzettel. Ez egy sejt szintű „éhségérzet“, oka lehet valamely vitamin/mikro/makroelem/sók hiánya

 

5.

A kitágult gyomor diszkomfort érzetének felcserélése az éhségérzettel. Az erősen kitágult gyomor „éhsége“ akkor is jelentkezik, amikor az emésztőrendszer még tele van alig emésztett táplálékkal.

 

6.

A telítettség érzet hiányának összetévesztése az éhséggel. Sokan már annyira elszoktak az „üres“ gyomor normális érzésétől, és annyira megszokták a telített állapotot, hogy elcsúszik az érzékelésük. Számukra a telítettség, feszülés hiánya a gyomorban már jel arra, hogy enniük kell.

 

test jelzései7.

Cukor függőség kialakulása és az ebből eredő hiányérzet (gyakorlatilag elvonási tünetek) összetévesztése az éhségérzettel. Kutatások szerint a patogén bélflóra (jellegzetesen cukorra beállt baktériumok és gombák) hamis jelet küld az agynak, amely azt nem tudja megkülönböztetni a saját egészséges bélflóra jeleitől.

 

8.

Erős vércukor ingadozás keltette hiányérzet. Ez nem klasszikus éhségérzet, viszont nagyon egészségtelen és megterhelő, sőt, veszélyes lehet a testünkre nézve. Így nagyon jó, ha megtanuljuk időben felismerni és ahelyett, hogy hirtelen drasztikus módon hatnánk a vércukor-szintünkre, inkább megtanuljuk stabilan tartani.

 

9.

Alkohol által kiváltott téves éhségérzet

 

10.

A dohányzásról való leszokás okozta téves éhségérzet. A nikotin elvonás egyik tünete egy érzet a napfonat tájékán, amit sokan összetévesztenek az éhségérzettel. Ugyanakkor gyakori a dohányzás, mint pótcselekvés helyettesítése egy másik pótcselekvéssel. Ez a függőségből függőségbe menekülés!

Feladat

Megtanulni tudatosítani a test valódi igényeit, felerősíteni a saját, egészséges jelzéseit.

Hogyan tudjuk ezt megtenni?

Néhány egyszerű szuggesztióval, amiket önhipnózis során használunk, melyekkel:

  • egyrészt tudatosítjuk magunkban a test jelzéseit,
  • elkezdjük őket megkülönböztetni egymástól,
  • tudatosítjuk a test valódi igényét,
  • érzékenyebbé tesszük a figyelmünket ezekre a jelzésekre.

 

 
Szólj hozzá

test lélek fogyás ivás víz fogyás önhipnózissal